Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Šta je ginekološki pregled i zašto je važan?
Kada treba zakazati prvi ginekološki pregled?
Kako se pripremiti za ginekološki pregled?
Šta očekivati tokom ginekološkog pregleda?
Ginekologija i važnost preventivnih pregleda
Najčešća pitanja o ginekološkom pregledu

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Ginekološki pregled je važan deo očuvanja ženskog zdravlja, ali mnoge žene imaju nelagodu i strah pre prvog ili redovnog pregleda. Ovaj vodič će vam pomoći da se pravilno pripremite za pregled, smanjite anksioznost i razumete šta možete očekivati tokom samog pregleda.

Šta je ginekološki pregled i zašto je važan?

Ginekološki pregled obavlja specijalista ginekologije i akušerstva. Ginekološki pregled uključuje preglede spoljnih genitalija, vagine, ali i sam razgovor između doktora i pacijetnta o svim simptomima ili problemima. Da li su ovi prgledi važni i neophodni? Naravno da jesu.       Redovni ginekološki pregledi su ključni za prevenciju i rano otkrivanje bolesti, pre svega raka grlića materice, raznih infekcija ili hormonskih poremećaja. Ginekološki pregledi omogućavaju rano otkrivanje potencijalnih problema ili bolesti, što značajno povećava šanse za uspešno lečenje i izlečenje.

Kada treba zakazati prvi ginekološki pregled?

Individualne okolnosti svakako utiču na to, kada je prevo vreme za prvi odlazak ginekologu. Preporuka je, da devojke prvi pregled obave između 13. i 15. godine, kada planiraju ili su postale seksualno aktivne. Takođe, ako postoji neredovan menstrualni ciklus ili nije ni počeo, ako su prisutne nelagode peckanja, svraba, ranica, bradavica, bolova, potrbno je posetiti ginekologa. Redovni pregledi preporučuju se najmanje jednom godišnje, posebno za žene starije od 21 godine.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Pre svega, treba se pripremiti psihički. Ginekološki pregled nije bauk, tako da nema razloga za zabrinutost. Razgovor je prvi i neizostavan deo ginekološkog pregleda, ne samo zbog medicinskih podataka, već zato što se njime pacijentkinja opušta, pogotovo ako je u strahu. Pre pregleda, kod kuće, potrebno je oprati se blagim sapunom  toplom vodom, bez upotrebe  mirišljavih i agresivnih kupki ili hemijskih sredstava. Sve to može uticati na uzimanje briseva i njihove rezultate. Brijanje intimnih delova, ginekologu nije bitno! Budući da se morate skinuti u kabini, jednostavnije je obući neku laganu garderobu. Ako je moguće planirati, najbolje bi bilo da se pregled obavi u prvom delu menstrualnog ciklusa. Stručnjaci preporučuju da se izbegavaju seksualne aktivnosti najmanje 24 do 48 sati pre pregleda. Takođe, i da se ne koriste vaginalne kreme ili tamponi.

Zapišite pitanja i simptome

Pre dolaska na pregled, ne bi bilo loše da pripremite spisak pitanja koja imate. Detaljno iznesite sve simptome koje imate, bilo da su to bolovi u donjem delu stomaka, promena u menstrualnom ciklusu, ili bilo kakvi drugi neobični simptomi koje ste primetili. Obavezno naglasite vašem lekaru ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću, ako koristite kontracepciju, datum vaše poslednje menstruacije ili ako ste imali neku vrstu intervencije. To će vam pomoći da ništa ne zaboravite i da vaš ginekolog dobije potpune informacije o vašem stanju.

Ostanite smireni i opušteni

Ako osećate bilo kakvu vrstu nelagode ili anksioznost, normalno je. Pokušajte da se opustite, jer ginekološki pregled traje svega nekoliko minuta. Doktor  je tu da vam pomogne, da vas razume i da pruži najbolje moguće savete o zdravlje.

Šta očekivati tokom ginekološkog pregleda?

Ginekološki pregled obično uključuje:

Razgovor sa ginekologom – Ovo je prilika da podelite sa doktorom sve informacije o svom zdravlju, ciklusu, seksualnoj aktivnosti i eventualnim simptomima. Iznesite svoje sumnje, nedoumice, postavljajte pitanja i tražite odgovore.
Fizički pregled – Lekar će obaviti pregled spoljašnjih genitalija i unutrašnjih organa, koristeći spekulum za pregled grlića materice. Spekulum služi da se njime odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što ginrkologu omogućava da vidi unutrašnjost I grlić materice.  Uglavnom se tada uzima bris sa grlića materice i vagine i određuje grupa vaginalnog sekreta. Sam pregled traje oko trideset sekundi.
PAPA test – Papa test je bris sa grlića materice kojim se ispituje prisustvo prekanceroznih i kanceroznih ćelija. Ovaj test se radi zajedno sa kolposkopijom, jer ova kombinacija postiže tačnost od 98%. Kontrolni pregledi se rade uglavnom jednom godišnje, ukoliko su poslednji rezultati bili u granisama normale.

Ginekologija i važnost preventivnih pregleda

Svaka žena, mora da bude svesna da briga o sopstvenom zdravlju, pre svega odgovornim shvatanjem značaja redovnih preventivnih pregleda, treba da bude jedan od prioriteta. Ginekološki pregled je rutinska, ali izuzetno važna procedura za očuvanje ženskog zdravlja. U današnje vreme, kada se živi veoma brzo, kada smo svi opterećeni poslovnim i privatnim obavezama, najlakše je nači izgovor da nemamo vremena da uradimo nešto za sebe, a tiče se zdravlja. Najlakši način je izabrati jedan mesec u godini, koji če biti rezervisan samo za ginekološki pregled. Na taj način, žena će se lakše prisetiti svake naredne godine da je došlo vreme za pregled. Redovni ginekološki pregledi značajni su iz aspekta prevencije najtežih oboljenja, koja se uspešno mogu lečiti ako se otkriju na vreme. Takođe, i da se uoče neka bezazlena stanja koja ipak treba lečiti, jer ukoliko se zapuste može doči do njihove eskalacije. Godišnji preventivni pregled podrazumeva PAPA test, analizu sekreta, kolposkopiju i ultrazvučni pregled. Sve više žena odlučuje se za odlazak u privatnu ginekološku ordinaciju, jer na taj način štede vreme i preskaču komplikovanu birokratiju. Ambijent je prijatan, osoblje stručno i ljubazno, nema gužve i čekanja. Ginekološka ordinacija je mesto gde bez ikakve bojazni i neprijatnosti treba da razgovarate sa svojim lekarom u vezi svih nedoumica, što se tiče polnog zdravlja. Takođe, ukoliko planirate trudnoću, posavetujte se sa ginekologom kako da pripremite svoj organizam za drugo stanje.

Najčešća pitanja o ginekološkom pregledu

Koliko često treba ići na ginekološki pregled?

Preporuka je da se ginekološki pregled obavlja najmanje jednom godišnje, idealno bi bilo na šest meseci, posebno za žene starije od 21 godine i za žene koje su dobrog zdravlja. Ako imate specifične simptome ili faktore rizika, vaš ginekolog može preporučiti češće preglede.

Da li je pregled bolan?

Većina žena ne oseća bol tokom ginekološkog pregleda, iako može doći do blage nelagodnosti, posebno tokom upotrebe spekuluma. Važno je da se opustite i razgovarate sa ginekologom ako osećate bilo kakvu nelagodu.

Da li moram da zakažem pregled ako nemam simptome?

Naravno. Čak i ako nemate simptome, redovni pregledi su važni radi prevencije i ranog otkrivanja potencijalnih problema kao što su rak grlića materice, polno prenosive bolesti ili hormonski poremećaji.

Da li mogu obaviti ginekološki pregled tokom menstruacije?

Većina ginekologa preporučuje da zakažete  pregled izvan perioda menstrualnog krvarenja, kako bi rezultati bili precizniji, a pregled prijatniji. Ipak, ukoliko je izražen vaginalni seret, jaka bol ili neki drugi problem, moguće je obaviti pregled i tokom menstruacije.

Da li je normalno da  osećam nervozu zbog pregleda?

Normalno je osećati nervozu, naročito pre prvog pregleda. Razgovarajte sa ginekologom o svojim brigama, sumnjama, jer oni su tu da vas saslušaju i da vam pruže sve odgovore i rešenja. Ponekad su strah i nelagoda manji  ako je sa vama osoba od poverenja, majka, sestra, prijateljica. Slobodno recite svom ginekologu da ste nervozni i on če vam pomoči da se opustite.                             

Koje testove mogu očekivati tokom ginekološkog pregleda?

Tokom rutinskog ginekološkog pregleda, ginekolog može obaviti PAPA test, vaginalni bris, kolposkopiju i ultrazvuk, u zavisnosti od vaših godina i simptoma. Ovi testovi pomažu u ranom otkrivanju eventualnih bolesti.

Da li je potrebno pripremiti se na neki poseban način za pregled?

Savet je, da izbegavate seksualne aktivnosti najmanje 24 sata pre pregleda, zatim upotrebu  vaginalnih krema, tampona ili tuširanja jakim mirišljavim kupkama. Operite se blagim sapunom i toplom vodom. Sve ove preporuke idu u prilog što preciznijim rezultatima. Takođe, preporučuje se da zapišete pitanja ili simptome koje želite da podelite sa ginekologom.

Kada je najbolje vreme za prvi ginekološki pregled?

Prvi pregled bi trebalo zakazati između 13. i 15. godine, ili nakon što postanete seksualno aktivni. Čak i ako planirate da stupite u seksualne odnose, poželjno je da porazgovarate sa ginekologom. Ukoliko imate bilo kakve tegobe ili neuobičajna stanja, javite se u ginekološku ordinaciju, bez obzira na to koliko godina imate.Vaš lekar će vam pružiti informacije o daljim koracima u održavanju reproduktivnog zdravlja, kao i mnoge korisne savete. 

Zakažite Vaš pregled

U par klikova zakažite Vaš pregled ili nas pozovite tokom radnog vremena na (060) 555 88 88

Zakažite pregled

SVEDOČENJA

Šta naši pacijenti kažu o našim uslugama

"Doktor Кajtazi, stara škola cenjenih lekara sa temeljnom primenom savremenih znanja medicine. Bravo za polikliniku. Divan i uigran tim u laboratoriji i na recepciji."

Gojko Nicić

Beograd, Srbija

"Pedijatrija je savremeno opremljena. Medicinske sestre su veoma ljubazne i imaju divan pristup detetu. Doktor je takođe bio divan i detaljno je pregledao dete. Sve je zaista vrhunsko!"

Aleksandra Lalević

Vinča, Srbija

"Odlična lokacija, sa mnogo parking mesta. Osoblje veoma profesionalno, klinika najsavremenije opremljena. Sve pohvale... 10+!"

Mira Stevanović

Smederevo, Srbija

SAVETI STRUČNJAKA

Poslednje novosti i stručni tekstovi iz sveta medicine

Budite u toku sa najnovijim vestima i stručnim tekstovima iz sveta medicine! 🩺 Saznajte više o najnovijim otkrićima i savetima za vaše zdravlje.

Migrena – sve što treba da znate o simptomima i lečenju
Saveti
Migrena – sve što treba da znate o simptomima i lečenju

Migrena je kompleksan i često iscrpljujući oblik glavobolje koji može značajno uticati na kvalitet života. Ovaj tekst će objasniti šta je migrena, koji su njeni najčešći simptomi, kao i kako je moguće ...

Magnetna rezonanca (MRI) – Šta treba da znate o ovoj dijagnostičkoj metodi?
Saveti
Magnetna rezonanca (MRI) – Šta treba da znate o ovoj dijagnostičkoj metodi?

Magnetna rezonanca, poznata i kao MRI, jedna je od najpreciznijih dijagnostičkih metoda, koja koristi snažno magnetno polje i radio talase za detaljno prikazivanje unutrašnjih struktura tela. Ovaj tekst preds...

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?
Saveti
Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Ginekološki pregled je važan deo očuvanja ženskog zdravlja, ali mnoge žene imaju nelagodu i strah pre prvog ili redovnog pregleda. Ovaj vodič će vam pomoći da se pravilno pripremite za pregled, smanjite anksi...

Zakažite Vaš pregled!

U par klikova zakažite Vaš pregled ili nas pozovite tokom radnog vremena na (060) 555 88 88.